[O1] Błąd anteny radiowej i słaby odbiór stacji

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Archi101
    Classic
    • 2011
    • 18

Witam wszystkich,
    Ostatnio nie zauważyłem krawężnika i przytarłem o niego prawą stroną podwozia. Bilans to urwany wystający plastik na wysokości tylnych drzwi. Mam pytanie jaką funkcje mają te plastiki (jakby odpływy) po obu stronach samochodu? Czy warto to wymienić i ew. jaki byłby tego koszt. Z góry dzięki.
    Wszystko czego dziś chcę zamienić Cię na nowy model.
  • Dudekken
    Drive
    • 2010
    • 75

Witam drodzy koledzy... W ostatnim czasie osłabło znacznie odbieranie stacji radiowych w moim autku ( O1 Combi)... Pojawił sie taki oto błąd:

00856 - Radio Antenna
    36-00 - Open Circuit

Czy ktoś jest w stanie pomóc nad rozwiązaniem tego problemu. Podobno powodem jest wzmacniacz antenowy lub kiepskie połączenie złącz... Jeśli ktoś byłby w stanie podpowiedzieć gdzie szukać wzmacniacza i połączeń w kombiaku to byłoby fajnie... A może ktoś uporał się z podobnym kłopocikiem i zna rozwiązanie...
    Dodam tylko że mam fabryczne radio z navi jeśli to ma jakieś znaczenie.

Komentarz

• jacog
      Rider
      • 2008
      • 420
      • Felicia I (6U1)

Wzmacniacz jest w podstawie anteny (trzeba zdjąc podsufitkę). Zasilanie do niego wychodzi z radia i idzie kablem sygnałowym. Miernikiem możesz sprawdzić czy wychodzi zasilanie z radia do wzmacniacza, sprawdzić tam złącza a jak nie to podsufitka w dół i wtedy sprawdzać czy do wzmacniacza dochodzi zasilanie - jeśli tak to wzmacniacz trup.

Komentarz

• Dudekken
        Drive
        • 2010
        • 75

Wielkie dzięki za podpowiedzi... Widzę że kolega zna temat nieco szerzej i jeśli to możliwe to może jakoś dokładniej... tzn z którego gniazda wychodzi przewód zasilający przewód sygnałowy ( oglądałem dziś dokładnie przy radiu i nic takiego nie zauważyłem, no ale może przegapiłem). Te zasilanie do wzmacniacza ma dochodzić czy nie bo lekko nie zrozumiałem? U siebie mam oryginalną antenę triflex ( radio, gps, tel)

Komentarz

• krzysiek13
          L&K
          • 2010
          • 1155

Zasilanie biegnie przewodem antenowym - nie ma dodatkowych kabli. Jeśli radio jest ori to napięcie podane jest z radia, a jeśli nieori to trzeba zastosować separator na kablu antenowym za radiem.
          Octavia

Komentarz

• rogoz
            Rider
            • 2006
            • 397

Wzmacniacz jest w podstawie anteny (trzeba zdjąc podsufitkę)
            Nie trzeba zdejmować - wystarczy zdjąć górną listwę plastikową i odchylić skraj podsufitki

Zamieszczone przez Dudekken
            Te zasilanie do wzmacniacza ma dochodzić czy nie bo lekko nie zrozumiałem? U siebie mam oryginalną antenę triflex ( radio, gps, tel)
            Było od razu o tym powiedzieć. Triflex nie ma wzmacniacza antenowego. Podłączenie tej anteny do radia generuje taki błąd jak podałeś.

Odnośnie spadku jakości sygnału - trzeba w pierwszej kolejności sprawdzić bacik - odkręcić od podstawy i sprawdzić czy styk nie zaśniedział - po zimie to prawdopodobne.

Komentarz

• Dudekken
              Drive
              • 2010
              • 75

No i teraz już wiem dlaczego nie zauważyłem żadnych przewodów zasilających kabel antenowy... Radio jest ori...

Zamieszczone przez k085
              Zasilanie biegnie przewodem antenowym - nie ma dodatkowych kabli. Jeśli radio jest ori to napięcie podane jest z radia, a jeśli nieori to trzeba zastosować separator na kablu antenowym za radiem.
              [ Dodano: Pią 04 Mar, 11 10:51 ]
              Zamieszczone przez rogoz
              Wzmacniacz jest w podstawie anteny (trzeba zdjąc podsufitkę)
              Nie trzeba zdejmować - wystarczy zdjąć górną listwę plastikową i odchylić skraj podsufitki

Zamieszczone przez Dudekken
              Te zasilanie do wzmacniacza ma dochodzić czy nie bo lekko nie zrozumiałem? U siebie mam oryginalną antenę triflex ( radio, gps, tel)
              Było od razu o tym powiedzieć. Triflex nie ma wzmacniacza antenowego. Podłączenie tej anteny do radia generuje taki błąd jak podałeś.

Odnośnie spadku jakości sygnału - trzeba w pierwszej kolejności sprawdzić bacik - odkręcić od podstawy i sprawdzić czy styk nie zaśniedział - po zimie to prawdopodobne.

No to już coś tam wiem... Czyli wychodzi na to że winnym może być radio (oryginalne MFD DX z Navi) lub instalacja antenowa ( Na dachu oryginalna fabryczna antena GSM/GPS/RADIO ).
              Spróbuję od najprostszych rzeczy czyli poczyszczenia złącz... Jeśli to nic nie da odezwę się...

[ Dodano: Nie 06 Mar, 11 23:31 ]
              No i niestety nic nie dało czyszczenie złącz. Zdemontowałem także antenę i jak się okazuje w jej podstawie znajduję się obok układu gps, układ radio/telefon. Na vagu nadal pokazuje obwód anteny radiowej otwarty... a w czasie jazdy gubi fale...
              Jakieś pomysły koledzy na ogarnięcie tematu ?!

Komentarz

Pracuję...